12.12.2013

Joulukuun herkkuja - luumuiset possurullat ja kurpitsaohratto sinihomejuustolla


Jouluun kuuluu erottamattomasti joulukinkku, mutta possu maistuu hyvin myös jo ennen itse pääjuhlaa. Hedelmäiset maut kuuluvat meillä erottamattomasti ruokapöytään ja siksi nämäkin possurullat sisältävät appelsiinimehussa ja Marsalassa liotettuja kuivattuja luumuja. Tämä ruokalaji vaatii pientä näpertelyä, mutta on ehdottomasti vaivan arvoinen. Erityisen herkkua se on kurpitsaohraton kanssa. Erityisen hyvältä se maistuu päälle sulaneen sinihomejuuston kera.

Possurullat 

Palanen possun ulkofilettä - sen verran, että saat leikattua haluamasi määrän noin sentin paksuisia siivuja.
Pari kourallista kuivattuja luumuja
appelsiinimehua, tilkka marsalaa
suolaa, pippuria, chilijauhetta, (timjamia halutessasi)

Laita luumut pieneen kulhoon. Kaada päälle tilkka Marsalaa ja sen verran appelsiinimehua, että luumut peittyvät. Lisää ripaus suolaa, pippuria ja chilijauhetta (Piment d'Espelette meillä tälläkin kertaa - olen tullut siitä ihan riippuvaiseksi) sekä timjamia niin halutessasi. Jätä likoamaan yön yli.

Nuiji possusiivut ohuiksi. Ripottele niille suolaa ja pippuria. Purista luumuista ylimääräinen neste pois ja hienonna ne veitsellä. Levitä kökkäre jokaiselle possusiivulle ja kääri rullalle. Kiinnitä tarvittaessa coctailtikuilla.

Ruskista rullat pannulla hyvin joka puolelta ja laita 150 asteiseen uuniin 10-15 minuutiksi, jotta liha on kypsää ja luumu kuumaa.

Jos haluat kastiketta, niin kuumenna luumujen liotusliemi ja lisää siihen uunivuokaan mahdollisesti valunut neste. Voit sekoittaa joukkoon vielä ruokalusikallisen crème fraîchea, jos haluat lisää täyteläisyyttä.


Kurpitsaohratto 

Leikkaa kurpitsaa kuutioiksi haluamasi määrä ja laita uunivuokaan. Ripottele päälle chilijauhetta, suolaa, pippuria ja kanelia. Valele oliiviöljyllä. Laita uuniin 200 asteeseen, kunnes kulmat vähän ruskistuvat ja kurpitsa pehmenee.

Laita pannulle nokare voita ja tilkka oliiviöljyä. Kuullota 1 punasipuli ja 2 valkosipulinkynttä (silputtuja). Lisää joukkoon noin 1-2 dl ohrasuurimoita. Sekoita hetken ja lisää sitten yksi kasvisliemihyytelö. Kaada kuumaa vettä niin paljon, että suurimot peittyvät. Lisää vettä sitä mukaa, kun sitä haihtuu ja imeytyy ohrasuurimoihin niin kauan, että suurimot ovat pehmeitä. Niihin kuuluu jäädä pikkuisen purutuntumaa, eli ei puuroksi saakka ;-).

Sekoita ohraton joukkoon uunista otetut kurpitsapalat. Ne hajoavat mukavasti maustamaan seosta ja saavat ohraton vielä täyteläisemmän näköiseksi. Maista tarvitaanko suolaa lisää. Muista, että sinihomejuustokin on suolaista.

Sulata kuuman ohraton päälle lautasella sinihomejuuston palasia ja herkuttele possurullien lisukkeena.

2 kommenttia:

  1. Herkullisen kuulloisia rullia, tykkään luumutäytteestä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luumu ja possu - se on taas niitä yhdistelmiä, joita minä en voi koskaan vastustaa.

      Poista