14.7.2013

Sitruunaleipä kesäpöytään




Minulla ei noin ihan luonnostaan ensimmäiseksi tulisi mieleen tökätä sitruunankuorta leipään, mutta se toimii ! Tämän reseptin olen aikoinaan bongannut kai Glorian ruoka ja viini -lehdestä niin kuin niin monen muunkin herkullisen leipäreseptin. Siitä lähtien tätä on tehty vähintään kerran kesässä.

Sitruunaleipä

Päivä 1

7-8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2-3 tl suolaa
1/2 pss kuivahiivaa
2 1/2 dl lämmintä vettä
1 dl maustamatonta jugurttia
1/2 dl oliiviöljyä

Sekoita vesi jugurtin kanssa. Laita kuivat aineet kulhossa ja lisää nesteet. Vaivaa noin 10min. yleiskoneen pienellä nopeudella ja taikinakoukulla. Taikina saa jäädä hiukan löysäksi.

Laita taikina kannelliseen, öljyttyyn astiaan ja anna sen kohota jääkaapissa vähintään yön yli.

Päivä 2

luomusitruunan kuori
vehnäjauhoja leipomiseen

Kaada taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja painele se levyksi. Ripottele raastettu sitruunankuori tasaisesti levyn äälle. Taita levy kerran pitkittäin ja poikittain ja vaivaa hetki.

Leikkaa taikina kahtia tai pötköstä 10-12 sämpyläksi. Pyöritä palloiksi ja muotoile ne kämmenten välissä soikean sitruunan muotoisiksi.

Kohota liinan alla runsas tunti. Viillä viilto terävällä veitsellä päälle.

Tässä kohtaa käskettiin reseptissä heittämään vettä uunin pohjalle ja paistamaan 225 asteessa n. 20min leipiä tai 12 min sämpylöitä, mutta minäpä sovelsin taas pataleipää. 30min 225 asteisessa uunissa kuumentuneessa padassa kannen alla plus 10 min ilman. Lopputulos oli ihan mahtava !

Tämä on herkkua tuoreena, mutta sitruunan maku vahvistuu vielä, jos malttaa odottaa seuraavaan päivään...

4 kommenttia:

  1. Kiitos tästä :) huippu ohje jota on päästävä kokeileman.

    VastaaPoista
  2. leipurintutkinnonosana(tai jotain) tein sitruunaleipää.. en kyllä pitänyt yhtään, maustu saippualta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, mahtoikohan siinä reseptissä olla jugurttia ? Luulen, että se on tämän leivän pelastus... Sitruuna ja hiiva yhdessä meinaan kyllä kuulostaa saippuamahdollisuudelta...

      Poista