10.12.2012

Suklaaholistin lempikakku




Minä olen jo aiemminkin sekä tunnustautunut suklaaholistiksi että hehkuttanut isojen suklaapussien oston autuutta.  Tänään esittelen vähän tarkemmin "hovihankkijaani" eli Valrhonaa. Samalla pääsette maistiaisille alunperin nimenomaan Valrhonan reseptivihosta bongatun suklaakakun myötä. Se on niin pilvenkeveän tuntuinen, ettei kunnon suklaakakuksi uskoisikaan. Kuitenkin maku on täyteläisen tymäkkä ja pieni pala herkkua riittää pahimmallekin addiktille.

Valrhona on meidän perheessämme tuttu suklaamerkki jo vuosien takaa.  Syykin on hyvin yksinkertainen.  Mies on kotoisin aika läheltä suklaatehdasta, joka kaiken lisäksi on sopivasti keskellä Rhônen viinialueen tunnetuimpien tilojen maita.  Merkin nimikin on peräisin kotialueeltaan eli Vallée de Rhône on muotoutunut Valrhonaksi...  

Tain l'Hermitage oli ja on edelleenkin siis itseoikeutettu etappi lomamatkalla. Isännälle Chapoutierin ja Jaboulet:n viinejä, emännälle ja lapsille suklaata tehtaanmyymälästä.  Kylä on pieni, mutta sieltä löytyy paljon maisteltavaa viinien ja suklaan muodossa. 

Tehtaanmyymälässä poikkeaminen kannattaa, jos noille maille sattuu vierailemaan.  Myymälässä on upeita suklaataideteoksia näytillä ja ostosten lisäksi saa "kaupanpäällistä" yleensä melkein ostosten verran kassiin mukaan. 

Pitkäaikainen haaveeni on myös ollut päästä osallistumaan tehtaan "chefin" pitämälle suklaakurssille. Ennen noita kursseja oli tarjolla vain ammattilaisille ja isommille ryhmille. Nyt näköjään myös kuluttajille tarjotaan mahdollisuus oppia suklaan saloja superammattilaisen johdolla. Ehkäpä sitten ensi kesänä. 

Muutaman vuoden ajan on Suomessakin ollut mahdollisuus päästä osalliseksi Valrhonan laatusuklaista Niitä kun löytyy Espan Gallerian Valrhona-liikkeestä (josta muuten tässä näkyvät kauppakuvat) . Itse olen tottunut ostamaan muutaman kuukauden välein kolmen kilon pussin joko Caraibe tai Manjari-suklaita, jotka kuluvat sitten niin leivonnaisissa, jälkiruuissa kuin kahvin kaverinakin.  Eivätkä hinnat muuten ole sen kalliimpia kuin Ranskan tehtaanmyymälässäkään. Viime tarkistuksella mentiin aikalailla samoissa kilohinnoissa. 

Leivonnassa suklaan laatu on erityisen tärkeää ja Valrhona onkin monen huippuchefin ja -kondiittorin luottomerkki. Seuraavassa reseptissä käytetään sekä Valrhonan kaakaota että suklaata. Muitakin merkkejä toki voi kokeilla, kunhan pitää laadusta huolta - ja suklaan kaakaopitoisuudesta. Ainakin yli 60% sen olla pitää. Muuten kärsii  maku eikä keveää koostumusta synny. 



Cake au Chocolat de Valrhona

3 kananmunaa
vajaa 1 dl hunajaa
1 dl hienosokeria
vajaa 1 dl mantelijauhetta
80g crème fraîchea
1,25 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
50g sulatettua voita
1 rkl rommia tai muuta alkoholia maun mukaan 
30g suklaata sulatettuna 

Yhdistä kananmunat, hunaja ja sokeri. Lisää mantelijauhe ja sihtaa joukkoon jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Sekoita joukkoon crème fraîche ja sula voi. Lisää rommi ja viimeiseksi sulatettu suklaa. 

Kaada kakkuvuokaan (leipävuoka) ja kypsennä uunissa 160 asteessa noin 45 min. 

Anna jäähtyä hetki vuoassa ennen kuin käännät kakun siitä pois. 

Toisinaan kuorrutan kakun myös hyvin yksinkertaisella kuorrutteella. Sulata yhdessä 100g suklaata ja vajaat 50g voita. Sekoita ja anna jäähtyä hetken aikaa. Ole kärsivällinen. Minä kuorrutan aina liian aikaisin, jolloin osa kuorrutuksesta valuu lautaselle. Valuta kakulle ja jäähdytä loppuun. 





6 kommenttia:

  1. Vaikuttaa tosi herkulliselta reseptiltä ja myös suht helpolta valmistaa! Tätä täytyykin kokeilla pian. Oletko kokeillut muulla kuin rommilla? Toimiskohan calvados (mun lempparia!)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimeksi laitoin itse asiassa Cointreauta. Vähän oli vaimea maku, mutta pieni häivähdys appelsiinia tuntui. Ei ollenkaan huonoa.

      Poista
  2. Apua tuo ei voi olla kuin taivaallista. Nimimerkki juuri ahmin Viinilehden mukana tulleen Lindtn merisuolalla höystetyn ihanuuden :D:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kun muistutit. Meillä odottaa tuo levy kaapissa, jonne sen piilotin. Lähinnä siis itseltäni...

      Poista
  3. Valrhonan tehtaanmyymälä.. voisko parempaa matkakohdetta olla! No, ehkä ne viinitilat siinä samalla. Täältä Jyväskylästä on muuten yllättävän vaikea löytää kaupoista valrhonaa. Onneksi voi tuottaa sieltä Helsingistä meidän perheen työmatkalaisella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei voi, ainakaan suklaaholistille...

      Minäkin hankin aina tosiaan sen 3kg pussin niin ei tarvitse heti uudestaan lähteä keskustaan - eikä meiltä kestä kuin 20min. Niin lähellä ja kuitenkin niin kaukana.

      Poista