Lempileipiä

Leipää kannattaa leipoa itse. Se ei oikeasti ole ollenkaan vaikeaa ja palkintona on upealta tuoksuva koti sekä tietysti lämpimäinen leipä.
Tälle sivulle kokoan omia lempileipäreseptejäni. Suurin osa on bongattu jostain (esim. Glorian ruoka ja viini-lehden leipäreseptit ovat takuuvarmoja onnistumisen kannalta). Osa on elänyt omassa käytössä ja hitusen muuttunut. Tänne kirjaan leivät sellaisina kuin ne itse teen. Toivottavasti maistuu teillekin.

Listaa lempileipäpostauksista voi vilkaista klikkaamalla tätä. 





Juureen leivottu sekaleipä
  
Tämä on meidän perheemme vakioresepti. Alla sellaisena kun nyt viimeksi tein. Vaihtelen usein jauhoja ja lisäilen joukkoon auringonkukansiemeniä ja kurpitsansiemeniä. Aina maistuu herkulliselta. Täytyy varmaan laittaa vielä toinenkin versio samasta leivästä, jossain vaiheessa niin näkyy ohjeen joustavuus ja monipuolisuus.

juuri
3dl vettä
vajaat puoli pussia kuivahiivaa
2 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 dl tavallisia vaaleita vehnäjauhoja

taikina
1tl suolaa
1 dl spelttileseitä (tai vehnäleseitä)
n.3 dl vehnäjauhoja

Valmista juuri. Ripottele kuivahiiva lämpimään veteen. Lisää vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Anna esitaikinan käydä liinalla tai kulhon kannella peitettynä huoneenlämmössä 4 tuntia.
Valmista taikina. Sekoita suola, leseet ja vehnäjauhot esitaikinaan muutamassa erässä. Vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja tasaista ja irtoaa hyvin astian reunoista.Anna kohota liinalla peitettynä 1-2 tuntia.
Leivo taikinasta pyöreä leipä jauhotetulla alustalla. Anna kohota liinan alla noin 30-60 minuuttia. Leipä on kohonnut riittävästi, kun siihen sormella kevyesti painettu koouma palautuu takaisin. Tee leivän pintaan muutamia viiltoja terävällä veitsellä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 40min.


Maalaisleipä ranskalaiseen tapaan 

Minulla on pari vuotta sitten aloitettu juuri pakkasessa. Sieltä sitten noin kuukauden välein otan se käyttöön ja herkutellaan taas tuoreella leivällä.  Tällä kertaa taisin olla vähän hätäinen juure herättelyn kanssa, kun ei tuon enempää leipä noussut, mutta seuraavalla kerralla sitten taas odotellaan enemmän.

Juuri riittää neljään leipään, mutta leivontaohje muuten kahteen.

Sunnuntaina juuri alkuun eli sekoita kannelliseen kulhoon: 
1 pieni omena hienoksi raastettuna
1 dl lämmintä vettä
3 dl vehnäjauhoja
Odottele kärsivällisesti keskiviikkoon saakka. Kurki kulhoon ja sekoita pari kertaa päivässä.

Lisää keskiviikkona
2 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl vehnäjauhoja
Anna seistä torstaihin saakka.

Laita puolet juuresta monitoimikoneen kulhoon ja pistä loppu jääkaappiin odottamaan (säilyy kuulemma runsaan viikon verran)
Lisää 5 dl vettä
puolet kuivahiivapussista
1,5 dl hiivaleipäjauhoja
n.12 dl vehnäjauhoja
ja vaivaa taikinakoukulla n.10min, kunnes sitko syntyy.
Lisää
1 rkl suolaa ja vaivaa vielä 5 min.

Pane taikina suureen öljyttyyn kulhoon ja peitä kannella.
Tunnin kuluttua voit leipoa taikinasta kaksi pyöreää leipää. Minä en vaivautunut edes laittamaan jauhotetulle pöydälle vaan käsissä käänsin pyöreäksi. Tekniikkana siis reunojen kääntäminen aina pallon alle. Näin syntyy tasainen pyöreä leipä. 

Nostata leivät tarkoitukseen sopivissa koreissa. Leivännostatuskoreja voi yleensä ostaa keittiötarvikeliikkeistä. Olen kokeillut myös erittäin hyvin jauhotetulla keittiöpyyhkeellä vuorattua muovikulhoa, mutta oli hiukan hankalaa. Hankin siis korit käyttööni. 

Kun leivät ovat koreissaan nousseet peitettyinä noin tunnin verran, laita uuni lämpiämään 250 asteeseen ja pelti sisään. Lisäksi laitoin pohjalle vuoan täyteen vettä. Auttaa sen rapean kuoren syntymisessä. 

Paistoin leivät peräkkäin, mutta tarpeeksi isossa kiertoilmauunissa ne varmaan paistuvat samanaikaisestikin. Siis uunissa 5 min 250 asteessa ja laske sitten lämpötila 200 asteeseen. Ohjeen mukaan kokonaispaistoajan pitäisi olla 30-40 min, mutta minun leipäni oli valmis tosiaankin jo puolessa tunnissa. Se nyt tosin vaan johtuu tuosta meidän uunistamme, jossa kaikki kypsyy ohjeaikoja nopeammin. 

Aivan mahtavan hyvää lämpimänä ja vielä herkumpaa seuraavana päivänä.



Sikke Sumarin mallasleipä 

1 vuokaleipä

5dl piimää
1rkl suolaa
1pss kuivahiivaa
1,5dl siirappia
1,5dl spelttileseitä
1,5dl ruisjauhoja
1,5dl maltaita
5-6dl vehnäjauhoja

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lämmitä piimä, siirappi ja suola kattilassa pikkuisen kädenlämpöistä lämpimämmäksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen.

Anna nousta 2h kannen tai liinan alla lämpimässä paikassa. Taikina on sellaista paksua puuroa, joka kaadetaan vuokaan. Paista uunissa 160 asteessa noin 2,5h. Anna jäähtyä hetken aikaa vuoassa ennen kuin kumoat pois.

Kuten kaikki mallaslimput, tämäkin oli parempaa seuraavana päivänä täysin jäähtyneenä.




Blogistanian klassikko pataleipä
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä


Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla tai laita se kannelliseen muovikulhoon. Anna kohota huoneenlämmössä 12-18 tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Tai vaivaa jauhojen kanssa hetki kulhossa ja muokkaa pyöreäksi leiväksi käsissä. Pistä kansi takaisin ja anna levätä puoli tuntia.

Kaada taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetken aikaa ja herkuttele.


 Helppo peltileipä

5 dl maitoa tai muuta nestettä
pussillinen tuorehiivaa
1/2 dl rypsiöljyä
3 rkl hunajaa
1 1/2 tl suolaa
n. 3 dl spelttijauhoja
n.6 dl venhäjauhoja
3 dl kauraryynejä

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, öljy, hunaja ja suola. Sekoita. Lisää jauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita taikinaksi.

Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan noin. parin sentin paksuiseksi. Pistele haarukalla. Voit myös jakaa taikinapyörällä valmiiksi neliöiksi.

Anna kohota leivinliinalla peitettynä noin 30min. Paista 225 asteessa noin 15-20min.

Parasta tuoreena (tai mikrossa lämmitettynä).




 Pitaleivät

5 dl lämmintä vettä
2 pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
12-13 dl vehnäjauhoja

Sekoita suola ja hunaja veteen hiivan kanssa. Vaivaa joukkoon jauhot vähitellen. Anna taikinan nousta tunnin verran.

Lämmitä uuni 250 asteeseen.

Vaivaa taikina ja jaa se sitten haluamasi kokoisiksi palasiksi ja kauli ne noin sentin paksuisiksi ohuiksi leiviksi. Kypsennä uunissa 4-6min, kunnes ne ovat kohonneet ja pikkuisen ruskistuneet pinnalta.

Anna jäähtyä ja täytä.



Maailman parhaat purilaissämpylät 

Copycatin hehkutukset löytyvät täältä.

4 kommenttia:

  1. Pataleivän herkullisuus helppous aste on aivan mahtava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on - sitä ei ikinä uskoisi, miten ihanan rapeakuorinen ja herkullinen leipä sieltä padan kannean alta oikein löytyy !

      Poista
  2. Tein ohjeellasi maalaisleipää ranskalaiseen tapaan ja tuli tosi maukasta leipää! Juuren teko vaati hieman vaivaa ja aikaa mutta oli kaiken sen puuhastelun väärti. Koreja minulla ei ole mutta kohotin leipiä pellillä ja onnistui niinkin oikein hyvin.

    VastaaPoista
  3. Kiva, että onnistui :-) Itse tehty leipä on kyllä ihan huippua.
    Kannattaa muuten kokeilla tuota pataleivän kypsennysmetodia muihinkin resepteihin. Ainakin sekaleivästä tuli vielä entistä kauniimpi ja parempi.

    VastaaPoista