1.3.2014

Päärynäinen jälkkäriunelma



Kun tiedossa oli itämaille suuntautuva menu, piti jälkkäriä vähän miettiä. Yleensähän Aasiassa ei kauheasti syödä jälkiruokia, mitä nyt vähän hedelmiä tai jotain pientä makeaa.

Pienen pohdinnan lopputuloksena ajatukset kulkeutuivat kaupoissa laatikoittain myytäiin päärynöihin. Itään suuntasivat tähtianis ja kaneli. Makeutta ja täyteläisyyttä toi mascarponekreemi. Ylenmääräisen äitelyyden taas rikkoi karamelisoitu nougatine. Pikkuinen paahdettu terä siihen löytyi hasselpähkinöistä.

Resepti on myös helppo tehdä etukäteen. Viimeiseksi vain kootaan annos lautasille.

Edellisenä päivänä tai puolta päivää ennen : 

Tähtianispäärynät

Sekoita 5 rkl sokeria ja 1,5l kuumaa vettä syvässä pannussa. Lisää vielä 1 rkl sitruunamehua, 1 kanelitanko ja 2 tähtianista. Anna kiehahtaa. Kuori kymmenkunta päärynää. Pienet voi keittää kokonaisina, isommat halkaista ja poistaa siemenkodan ja kannat. Laita päärynät nesteeseen ja anna porista n.15min. Jätä liemeen jäähtymään.

Hasselpähkinä - nougatine

Paahda muutama kourallinen hasselpähkinöitä. Jäähdytä ja rouhi.
Kuumenna pannulla n.300g sokeria, 6 rkl vettä ja 1rkl sitruunamehua. Sekoita nopeasti ja jätä lämmölle. Älä koske ollenkaan ennen kuin kuplat muuttuvat melkein kokonaan kullanruskeiksi. Sekoita joukkoon nopeasti ripaus suolaa ja hasselpähkinärouhe ja levitä ohueksi levyksi leivinpaperille jäähtymään.


Pari tuntia ennen : 

Mascarponevaahto 

Vatkaa 2 prk Flora Vispiä vaahdoksi sokerin kanssa. Kaada joukkoon purkillinen mascarponea ja vatkaa hyvin sekaisin. Rouhi vaniljamyllyllä vaniljaa reippaasti sekaan (tai lorauta vaniljauutetta). Sekoita hyvin. Laita kylmään odottamaan.


Kun syödään : 

Taita nougatinesta levyjä tai rouhi yleiskoneessa. Kokoa annokset lautaselle. Ripottele päälle viimeiseksi vielä vaniljaa (tai vaihtoehtoisesti tummaa suklaata).  Koristele annokset sitruunamelissan lehdillä tai mintunlehdillä.


2 kommenttia:

  1. Ihana annos. Keitetyt päärynät on hyviä.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :-) Minä tykkäsin eniten pienestä aniksen mausta päärynässä. Se teki kokonaisuudesta juuri sopivasti vähemmän imelän.

      Poista