30.8.2013

Rapuliemi-nuudelikeittoa ja soija-tamarindlohta


Tämä on taas näitä sarjassamme ruokaa olisi perheelle saatava ja jääkaapista löytyy lähinnä kaikenlaisia edellisten kokkauskertojen jämäkasviksia. Ei siinä mitään, löysin nimittäin jääkaapin perukoilta myös rapujen kuorista keitettyä lientä (voinee korvata vaikka hummerifondilla) ja nuudeleitahan meillä on aina monta pakettia. Kaupasta haettiin pala lohifilettä ja siitä se sitten lähti..

Kelpasi kaikille. Parhaiten asian kai summeerasi Toto 2,5  harvoin kuullulla kokonaisella lauseella eli

 "Tää on nami"

Kannattaa siis siivota jääkaapista pois jämät ajelehtimasta, kun lopputuloksena on noinkin sydämestä tuleva kiitos. Niin, ja lautanenhan oli aterian päätteeksi tietenkin ihan tyhjä.


Rapuliemikeitto

1 porkkana
1 sellerinvarsi
2 pientä punasipulia
oliiviöljyä
loraus Marsalaa 
(suolaa - meillä oli liemi aika suolaista,joten en enää lisännyt)
2l rapulientä
(tomaattipyreetä piti laittaa pari ruokalusikallista, mutta unohtui. Oli hyvää ilmankin, mutta uskoisin tomaatin tuovan vielä syvyyttä makuun lisää)
pieni valkosipulinkynsi murskattuna
puoli tl chilijauhetta (eli piment d'Espelette meillä tällä kertaa)
sokeriherneitä
lehtikaalia
kevätsipulia
munanuudeleita (vaikka riisinuudelit saattaisivat itse asiassa olla hienostuneempia ja peittää vähemmän liemen makua)

Hienonna sellerinvarsi, porkkana ja sipuli ja kuullota niitä kattilassa oliiviöljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet ja sipulit ovat melkein läpinäkyviä. Lisää loraus Marsalaa, valkosipuli ja tomaattipyree. Kaada joukkoon liemi ja lisää chili. Anna poreilla hiljalleen sillä aikaa, kun pilkot loput kasvikset.

Lisää nuudelit kypsymään ja sekoita herneet ja lehtikaali sekä osa kevätsipulista mukaan niiden kypsyttyä. Odota pari minuuttia vielä ja nosta kattila pöytään. Ripottele loput kevätsipulista keiton päälle lautasella.


Soija-tamarind-lohi

Tuoretta lohifilettä (leveää merilohta noin 15cm pala)
2 rkl soijakastiketta
2 rkl tamarindtahnaa
2 rkl sokeria
sitruunamehua maun mukaan
kourallinen seesaminsiemeniä
kanelibasilikan lehtiä

Leikkaa lohi pieniksi palasiksi ja anna sen kuumeta ja ruskistua pannulla tilkassa oliiviöljyä.  Kun lohi on suhteellisen rapeaa (voit kaataa osan rasvasta pois pannulta) lisää soija, tamarindtahna, sokeri ja seesaminsiemenet. Sekoita hyvin ja anna taas kuumentua. Lisää lopuksi sitruunamehua hyvin maistellen ja tarjoile keiton päällä.

2 kommenttia: