6.8.2012

Vadelmia, vadelmia, vadelmia...

Parasta kesässä ovat kaikki ihanat kypsyvät marjat. Ensin tulevat mansikat ja niiden jälkeen päästään nauttimaan vadelmista ja mustikoista. Meidän pihan nurkassa on kaksi vadelmapensasta vierekkäin ja niistä tulee monta litraa ihania herkkuja. Tänä vuonna sato on kylmän alkukesän vuoksi vähän myöhässä, mutta vadelmat ovat jättimäisiä ja herkullisia.

Vadelmat ovat ihania ihan sellaisinaan kinuskikastikkeen tai kermavaahdon kera, mutta leipomalla saa pienenkin määrän vadelmia riittämään pitkälle. Tässä alla on kaksi meidän perheen hyväksi havaittua vakioreseptiä. Näitä on pakko saada ainakin kerran kesässä, jollei sitten useamminkin. Reseptit on aikoinaan poimittu jostain lehdistä (muistaakseni Kotiliedestä ja Delicious-lehdestä), mutta en ole ihan varma ovatko enää vuosien käytön jälkeen ihan samanlaisia. Alla niin kuin tänä kesänä tehtiin.


 Vadelmamuffinssit

125g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1/2 dl maitoa
250g smetanaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 l vadelmia

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita taikinaan kuivat aineet, maito ja smetana. Lisää vadelmat ja sekoita varovasti.


Annostele taikina muffinipellille ja paista 200 asteessa nm 20-30 min. 



Muffinssit voi myös kuorruttaa valkosuklaakuorrutuksella ja koristella lisävadelmilla, mutta tällä kertaa tehtiin näin yksinkertaisesti. 


Vielä lisähuomautus noista muffinssivuoista. Vuosien varrella olen huomannut, että on vaikea löytää vuokia, jotka pitäisivät värinsä myös paiston jälkeen. Nämä DrOetkerin vuoat, joita löytyy ihan lähimarketeista, ovat ihan parhaimmasta päästä ja vielä pirteän värisiäkin !

 

Vadelma-timjamipiirakkaa 

Meiltä löytyy pihalta myös monivuotinen, puuvartinen timjami, jota hyödynnetään tietysti kaikessa mahdollisessa. Tähän piirakkaan sitä saa laittaa reilusti ja lopputuloksena on ihanan yrttinen vivahde täydentämään kerman täyteläisyyttä ja vadelmien kirpeyttä.

Täyte : 
3 kananmunaa + 3 keltuaista
2 dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2 tl Maizenaa
7dl kermaa +  2dl maitoa
6 timjaminoksaa
1/2 l vadelmia

pohja :
150g voita
2 dl sokeria
4 keltuaista
vajaat 5 dl jauhoja, hyppysellinen suolaa

Vaahdota pohjan voi ja sokeri ja lisää sitten vähitellen joukkoon keltuaiset. Lisää suola ja jauhot ja sekoita nopeasti taikinaksi. Laita jääkaappiin kovettumaan elintarvikemuoviin käärittynä.
Laita lämpiämään uuni 200 asteeseen. Leikkaa pohjataikinaköntästä ohuita siivuja ja peitä niillä voideltu piirakkavuoka ohuelti. Tasoita saumakohdat ja pistele haarukalla. Laita hetkeksi jääkaappiin kylmenemään. Tämä auttaa siihen, ettei taikina kutistu ja reunat valu, vaikkei pistäisikään kuivia herneitä tai papuja pohjan suojaksi kun se paistetaan uunissa n. 15min ajan.
Vatkaa täytteen munat, keltuaiset, sokeri, vanilja ja Maisena sekaisin kulhossa. Kuumenna kerma ja maito muutaman timjaminoksan kanssa kasarissa melkein kiehuvaksi ja kaada munaseoksen päälle. Sekoita ja siivilöi pohjan päälle vuokaan.

Laske uunin lämpötila 180 asteeseen. Levitä täytteen päälle vadelmia sekä loput timjamista (vain lehdet, ei varsia). Paista kunnes pinnassa muutama rusehtava kohta. (30-40min uunista ja piirakan koosta riippuen).

Tarjoile haaleana ja ripottele päälle vielä tuoreita vadelmia.



 VADELMAISTA LOPPUKESÄÄ !

1 kommentti:

  1. Ai että miten herkullisen näköisiä! En yhtään vastustaisi, jos keittiössä olisi lautasellinen tuollaisia..:)
    (ei ollut)

    VastaaPoista